Visele reprezinta o oportunitate de autocunoastere. Ele sunt expresia prin care sufletul cauta sa mentina integralitatea  fiintei noastra pe calea evolutiei personale, eliberandu-ne  in acelasi timp de vechile atitudini care, tinandu-ne prizonieri ai trecutului, nu ne mai sunt de nici un folos. Singurul limbaj pe care-l cunoaste sufletul sunt simbolurile.

In general putem clasifica astfel visele:

1 – Vise simbolice
2 – Vise compensatorii
3 – Vise legate de starea de sanatate
4 – Vise legate de gasirea solutiilor unor probleme
5 – Vise telepatice
6 – Vise premonitorii
7 – Vise lucide
8 – Cosmaruri

1- VISELE  SIMBOLICE

Personajele care apar in vis sunt adesea proiectii ale dorintelor care salasluiesc in noi si care reprezinta psihismul nostru, lumea trairilor noastre interioare (credintele, atitudinile, temerile, etc.)
Aceste personaje pot fi oameni necunoscuti sau pot fi persoane reale din anturajul nostru.

Cand in vis apar personaje cunoscute, care fac parte din cercul de relatii prezente in viata noastra, acestea au o semnificatie foarte particulara.

Astfel, in functie de subiectul visului, calitatile sau defectele pe care noi le atribuim celor care compun sfera relatilor noastre concrete ( rude, prieteni, cunoscuti, etc.) sunt de fapt  trasaturi de caracter care ne apartin noua insine.
Se produce astfel o proiectie asupra altora a propriilor noastre trairi pe care nu le constientizam in viata de zi cu zi, sau nu vrem sa ni le recunoastem.

Diferitele personaje care ne populeaza visele nu sunt altceva decat simboluri care exprima realitati deja existente in lumea psihismului nostru.

Cu totii gazduim in fiinta noastra  un „copil speriat „,  un „parinte exigent „,  un ” profesor critic „, etc., o lunga lista de roluri pe care le jucam de-a lungul vietii.

Aceste roluri sunt proiectate in vis si interpretate de personaje simbolice cu scopul de a ne arata noua insine diversele aspecte ale fiintei noastre care trebuiesc avute in vedere pentru a fi analizate si ameliorate.

Fiecare personaj din vis devine astfel un simbol al unei stari de spirit, al unei credinte sau tendinte.

Subconstientul nostru regizeaza in fiecare noapte o piesa care are scopul de a ne introduce in atmosfera populata de rolurile noastre din viata si de a ne revela propria existenta cu conflictele si problematicile ei.
Este vorba, in final, de rolurile pe care noi le jucam  in viata, dar care, in vis, sunt interpretate si atribuite celor care pentru noi au o semnificatie particulara.

Actorii din vis sunt purtatorii simbolici ai mesajului pe care subconstientul cauta sa ni-l transmita pentru a ne revela pe noi, noua insine.

2 – VISELE COMPENSATORII

Visele de compensatie sunt vise care ” ne permit ” sa comitem acte pe care nu indraznim sa le facem in stare de veghe, sau pur si simplu nu avem posibilitatea de a le realiza. Sunt vise de defulare, de multe ori cu tenta sexuala.

3 – VISE LEGATE DE STAREA DE SANATATE

Din astfel de vise putem afla ce stari emotionale stau la baza indispozitiilor noastre.Puterea mintii este atat de mare incat atunci cand nutrim ganduri negative (manie, invidie, razbunare, gelozie, suparare, ingrijorare, frica, etc ) acestea influenteaza corpul  in mod subtil, generand atitudini negative care afecteaza deci planul fizic.Visele din aceasta categorie au rolul de a ne pune in garda, de a ne alerta  sau avertiza asupra pericolului de dereglare a armoniei interioare care poate pune in cauza buna functionare a organismului, deci sanatatea noastra.De asemenea, putem primi informatii, in vis, despre o indispozitie fiziologica sau chiar imbolnavirea unui organ.Este bine ca, analizand mesajul visului, sa luam masuri urgente pentru corijarea atitudinii noastre mentale in vederea prezervarii sau, dupa caz, ameliorarii starii de sanatate.

4 – VISE CARE VIZEAZA REZOLVAREA PROBLEMELOR

Problemele care ne afecteaza in timpul zilei ies la iveala noaptea, in vis, din adancul subconstientului. Acesta ofera solutii pe care noi nu le-am imaginat in stare de veghe.Sunt bine cunoscute exemplele unor mari personalitati din lumea stiintei sau artelor, care datoreaza succesul realizarilor de exceptie,  „sfaturilor” pe care le-au primit in vis .Secventele din vis nu sunt aleatorii.Prima scena este subiectul principal al conflictului,  fiecare scen generind o alta pana la cea finala care aduce adesea solutia sau ne arata un drum, o cale de urmat pentru a gasi rezolvarea problemei respective.

5 – VISE TELEPATICE

In visele telepatice actiunea care se deruleaza  poate fi o punere in scena a unei situatii reale, care se petrece efectiv in chiar momentul in care are loc visul.
Poate fi vorba despre un eveniment care se petrece la mare distanta ( poate chiar pe cealalta parte a globului ) sau in viata unei alte persoane

Reclame