Pamantul, planeta pe care ne ducem zilele, poate parea un loc urias… dar este doar o aparenta. Pamantul este doar a patra planeta ca marime din sistemul nostru solar, un sistem si asa mai degraba mic. Pamantul poate parea mare daca-l compari cu Mercur sau chiar si cu Marte, dar este destul sa-l pui langa Jupiter sau Saturn (ca sa nu mai vorbim de Soare) sa-ti dai seama ce mica planeta avem.

Pamantul vs Jupiter

Jupiter este o planeta formata in cea mai mare parte din gaze si este cea mai mare planta din sistemul nostru solar. Masa acestei planete este de 2.5 ori mai mare decat a tuturor celorlalte planete din sistemul solar la un loc. Daca pamantul are un diamentru de 12756km la ecuator, Jupiter are un diametru de 142.948km. Vei spune… „Numa de 10 ori mai mare, nu-i chiar asa grav” dar este vorba de diametru astfel ca daca ai vrea sa umplii planeta Jupiter, ti-ar trebuii cam 1400 de Pamanturi ca sa o faci.

Pamantul vs Soare

Soarele este punctul central al sistemului nostru solar si cu un diametru de 1.392.000km este evident cel mai mare corp existent in acest sistem. Pentru a ilustra mai bine marimile corpurilor ceresti, Louis Giglioa comparat Pamantul cu o minge de golf, o ilustratie care o voi folosi si eu pe parcursul acestui articol. Astfel daca Pamantul ar fi o minge de golf Soarele ar fi un corp sferic de 15m in diametru.

Daca ai putea introduce Pamanturi in interiorul Soarelui, ti-ar trebuii aproximativ 1.000.000 (un milion) de Pamanturi ca sa umplii soarele.

Pamantul vs Betelgeuse

Betelgeuse este o stea aflata la 427 ani-lumină de Soare si este a doua stea ca stralucire din constelatia Orion. Cu un diametru de 903.500.000km Betelgeuse este o stea cu adevarat impresionanta. Diametrul accestei stele este de doua ori mai mare decat orbita Pamantului in jurul Soarelui.

Daca Pamantul ar fi o minge de golf, Betelgeuse ar fi de marimea a 6 Empire State Buildings (una din cele mai inalte cladiri din lume) unul peste altul. Ai putea introduce 262 trilioane de pamanturi in aceasta stea si daca pamantul ar fi o minge de golf, ar fi destule mingi pentru a umple Stadionul de fotbal Ghencea de aproximativ 5.000 de ori!

Pamantul vs Canis Majoris.

Canis Majoris este cea mai mare stea descoperita pana acuma, si este intr-adevar infricosator de mare. De aproximativ 14 secunde ai avea nevoie, daca ai calatorii cu viteza luminii sa faci inconjurul soarelui, insa pentru a face o calatorie in jurlui lui Canis Majoris, ai avea nevoie de 8 ore la acceasi viteza.

Daca Pamantul ar fi o minge de golf, Canis Majoris ar fi Inaltimea Everestului.

Pentru a umple Canis Majoris, ai avea nevoie de 7,000,000,000,000,000 (7 catralioane) de Pamanturi  iar daca Pamantul ar fi o minge de golf, ar fi destule mingi pentru a acoperii intreaga suprafata a Romaniei cu un strat de aproape 2 metrii inaltime de mingi de golf.

In comparatie cu steaua aceasta pana si soarele pare microscopic. Mai jos puteti vedea o comparatie video interesanta intre Pamant, Soare, Rigel (o stea despre care n-am vorbit) si Canis Majoris.

Reclame