Sunt zeci de ani de cand se fac tot felul de observatii , se experimenteaza si se aduna materiale cu privire la enigma mortii. 
Ca puncte fundamentale sunt : sufletul nu crede la inceput ca a murit, se vede un om ca si mai inainte , isi aduce aminte de toata activitatea lui de pe pamant , ca a fost primit de rude si prieteni , ca a cazut intr-un somn , ca lumea in care a ajuns este frumoasa sau nu dupa faptele din viata pamanteasca , ca lumea spirituala este reala si asemanatoare ca aspect cu cea pamanteasca , ca spiritele comunica prin gandire , care este limbajul spiritual , ca gandirea este forta creatoare de lucruri si aspecte , ca spiritele strabat spatiul cu gandul , ca potrivit conditiilor morale , spiritele graviteaza automat , catre nivelul spiritual corespunzator.
Aceste aspecte sunt descrise  si de unele persoane care , fiind in moarte clinica , dupa ce-si revin la starea normala a constientului , povestesc fenomenul desprinderii spiritului de corpul fizic , detasandu-se si privind de pe tavanul camerei unde se afla , tot ce se intampla cu corpul lor.
Spiritul nu paraseste dintr-o data corpul sau fizic , in primele zile el sta alaturi de cadavrul sau asistand in felul acesta la inmormantarea sa. Dupa 42 de zile , spiritul se inalta spre lumea astrala este ceea ce religia crestina sarbatoreste la Inaltarea Domnului. Dupa ce au ajuns in lumea spiritelor , spiritele inferioare sunt judecate de un grup de spirite evoluate si sunt retrimise pentru o noua viata , care va fi in raport cu meritele sale din lumea pamanteasca. Daca spiritul este evoluat si poate singur sa-si dea seama de greselile si meritele lui , el singur dupa un numar de luni sau ani , alcatuieste planul unei noi vieti pamantesti. Aceasta hotarare a lui este apoi judecata de un spirit superior , care aproba sau nu , reincarnarea intr-o alta viata.
A 3 a forma de judecata , este dupa un ciclu de 26.000 de ani de existenta , in atmosfera spirituala a unei planete , pe care o va face spiritul solar. Cu alte cuvinte , omul traieste prin 3 judecati , cele din timpul unei incarnari , cea dupa fiecare reincarnare si cea de la sfarsitul scolii spirituale planetare.
Pana la 7 ani , duhurile inferioare coboara mereu la suprafata pamantului si isi privesc  mormantul. Iata legatura intre faptul ca nu este voie sa se deshumeze mortii , timp de 7 ani , aceasta pentru ca intre spirit si corpul sau fizic , mai persista un timp atractia magnetica.
Dupa ce spiritul a parasit corpul fizic , la inceput  mai sta pe langa cadavrul sau  si numai dupa 42 de zile pleaca in lumea astrala. La inceput cade intr-un somn adanc , care tine la unele duhuri cateva zile , cateva luni sau chiar cativa ani , acest somn fiind necesar pentru refacerea fortelor pierdute in efortul desprinderii de corpul lor fizic. Unele spirite sunt inconjurate de alte spirite cunoscute si il fac sa inteleaga noul lui mod de viata.Altele nu pot realiza ce s-a intamplat cu el nevazand pe nimeni in jur. In aceasta situatie , legatura cu corpul vital nu s-a rupt complet , ele simt nevoia sa coboare pe fata pamantului si pe firul legaturilor eterice revine acasa , unde ii vede pe cei lasati  , el se crede inca  viu  printre oamenii de pe pamant , el se adreseaza acestora dar nu este auzit , caci vocea lui nu mai este sonora , este o voce spirituala.
Vrea sa aseze unele lucruri prin casa , dar vede ca mana lui trece prin aceste obiecte. Toate acestea sunt realitati eterice , constituite cu  puterea gandului  lui si din materialul eteric care umple universul.In lumea astrala spiritele nu se gasesc intr-un anumit loc din spatiile universului , ci se gasesc in jurul pamantului pe diferite zone , de vibratii diferite , dupa vechimea si meritul lor. Cu cat spiritul este mai putin dezvoltat , cu atat se vor afla imediat in apropierea pamantului , in zona cea mai inferioara. Ei vor simti sete , foame , si alte dorinte , dar cum nu mai au corp fizic nu si le pot indeplini si vor suferi foarte mult.Ele vor cobori pe suprafata pamantului si vor sugestiona oamenii , simtind satisfactie in savarsirea unor fapte rele ale acestora. Aceste spirite inferioare , reprezinta ceea ce biserica spune ,, duhuri rele”.In aceasta zona inferioara isi duc viata si spiritele animalelor.
Orice amintire sau orice discutie despre un mort, provoaca vibratii fluidului din jurul sau , se propaga in spatiu si va ajunge la Duhul Acestuia. Cei care au plecat dincolo, stiu tot ce se vorbeste despre ei , de multe ori ei coboara si vad pe acestia dar ei nu pot fi vazuti , uneori prezenta lor provoaca senzatie de frig sau de cald , pe care o simtim in special in partea dreapta a corpului.Cand au mai mult corp vital , cu care vor convietui mai mult , spiritele pot sa-si condenseze fluidul , si sa-si realizeze un deget aproape materializat si cu el sa produca diferite zgomote pe care le-am enumerat .
Cu ocazia parastasurilor , preotul pomenind numele lui , ia cunostinta si ca fulgerul coboara in biserica. Prin rugaciunile celor de pe pamant , el se poate desprinde mai repede de aceste legaturi ale sale cu corpul vital pe care le mai are si se poate ridica mai sus pe o alta zona , un alt plan spiritual.
Din punct de vedere spiritual , orice planeta are in jurul sau 3 zone , 3 planuri in care se gasesc spiritele.Ele sunt : zona rosie – cea mai inferioara , cea mai aproape de pamant , urmeaza zona albastra care este la mijloc si zona alba cu spiritele cele mai evoluate. La spiritele rosii , va predomina fluidul vointei , la cele albastre fluidul memoriei iar la cele albe fluidul inteligentei. In spatiul sideral materia prima este formata din mici particule de vointa , memorie si inteligenta.
Anunțuri