In adancul pamantului domneste intunecatul frate al lui Zeus , pe nume Hades , cel fara mila.Imparatia lui e plina de bezna si de groaza. Acolo curge raul sacru Stixul , care ingheata totul si pe a carei apa se leaga in juraminte zeii insisi. Tot acolo serpuiesc si apele izvorului Lethe , care te fac sa uiti tot ce e pamantesc.  Hades sta pe un tron de aur , impreuna cu sotia lui , Persefone, si este slujit de neinduratoarele zeite ale razbunarii , Eriniile. Infricosatoare , cu bice si serpi , ele urmaresc pas cu pas pe raufacator , nu-i dau ragaz nici o clipa si-l chinuie cu mustrari de cuget , nu este cu putinta sa te ascunzi nicaieri de ele , caci Eriniile isi gasesc victima oriunde s-ar afla. Langa tronul lui Hades stau judecatorii imparatiei – Minos , Aiakos si Rhadamanthys. Tot acolo e si Thanatos , zeul mortii , cu sabia in mana , infasurat intr-o mantie negra si cu aripi uriase , tot negre.

Tot langa tronul lui Hades sta de asemenea si tanarul si frumosul Hypnos zeul somnului. El coboara neauzit deasupra pamantului , tinand in maini maciulii de mac si turnand  dintr-un corn licoare dadatoare de somn. Atingand usor ochii muritorilor cu toiagul lui facator de minuni , le inchide incet pleoapele si-i cufunda intr-un somn dulce. Zeul Hypnos este puternic si pe el nu pot sa-l infrunte nici muritorii , nici zeii , nici chiar insusi Zeus , detunatorul ; pana si lui ii inchide Hypnos ochii amenintatori si il cufunda intr-un somn adanc.
In imparatia aceasta zboara si zeii visurilor. Unii dintre ei aduc visuri profetice si pline de bucurie , iar altii impart numai visuri apasatoare si infricosatoare , care il sperie si-l chinuie pe om. Mai sunt apoi zeii visurilor inselatoare , care duc pe om la ratacire , iar uneori chiar la pieire.
Marea zeita Hera , sotia lui Zeus e ocrotitoarea casniciilor si pazeste sfintenia si trainicia lor. Ea trimite sotilor multi urmasi si da binecuvantare mamei la nasterea pruncilor. Ca si Zeus , ea e stapanitoarea tunetelor si a trasnetelor ; la un cuvant al ei , nori negri si incarcati cu ploaie acopera cerul si numai cu o miscare a mainii ea dezlantuie furtuni inspaimantatoare.

Hera si Zeus
Nespus de frumoasa e Hera , cu ochii mari , cu mainile albe ca nufarul , cu minunate plete ce-i cad in valuri de sub cununa , cu priviri in care ard ca vapaia puterea si maretia ei plina de seninatate.Zeii o respecta asemenea si Zeus , sotul ei , insa cand se intampla sa se certe , stapanul tunetelor se manie si o ameninta cu tot felul de pedepse. Atunci Hera tace si isi pune frau maniei , aducandu-si aminte ca nu demult Zeus o biciuise , o ferecase in lanturi de aur si o spanzurase intre cer si pamant , legandu-i de picioare 2 nicovale grele.
Hera este puternica si fara seaman printre celelalte zeite. Plina de maretie , imbracata intr-un vesmant lung , bogat , tesut de insasi Athena , ea coboara de pe culmile Olimpului intr-un car tras de 2 cai nemuritori. Pe pamant , pretutindeni pe unde trece Hera , se revarsa mireasma minunata si toate vietatile se inclina  in fata marii regine a Olimpului.
De multe ori avusese de indurat Hera jigniri din partea sotului ei , Zeus. Asa s-a intamplat odata cand Zeus s-a indragostit de frumoasa Io , pe care a prefacut-o intr-o junca , pentru ca Hera sa nu afle. Dar intr-o zi ea vazu acea junca alba ca neaua , care era Io , si-i ceru lui Zeus sa i-o daruiasca ei. Zeus nu ii putu indeplini dorinta  . Hera insa , punand stapanire pe Io , o incredinta in paza lui Argos cel cu 100 de ochi – intruparea cerului instelat. Nefericita Io era tare amarata , dar nu putea sa spuna nimanui jalea sa , deoarece fiind prefacuta in junca , era lipsita de darul vorbirii. Zeus ii vazu durerea si intr-o zi chema la el pe fiul sau Hermes si-i porunci s-o rapeasca.

Hermes ajunse ca vantul pe varful de munte unde paznicul Argos o strajuia pe Io. El il adormi pe Argos cu vorbele sale si dupa ce acesta adormi , Hermes isi scoase spada incovoiata si dintr-o lovitura ii taie capul. Astfel o elibera pe Io . Dar nici asa Zeus n-o putu feri de mania Herei. Aceasta puse pe urmele ei  
un taun infricosator care cu acu-i veninos o goni din tara in tara pe Io , innebunita de chinuri.In cele din urma , dupa indelungate peregrinari , ajunse in tara scitilor , unde era inlantuit de o stanca titanul Prometeu. Acesta ii prezise ca numai in Egipt va gasi izbavire de chinurile ei. Gonita de taun , Io porni mai departe pana ajunse in Egipt. Acolo pe malurile Nilului , Zeus ii dadu infatisarea de dinainte si Io nascu un prunc pe nume Epafos. El fu primul rege al Egiptului si intemeietorul marelui neam de eroi , din care facu parte si Heracle , cel mai stralucit viteaz al Greciei.

Reclame