Poseidon este cel ce zguduie pamantul , este fratele lui Zeus fulgeratorul , este carmuitorul marilor .
In adancul marilor locuieste Poseidon impreuna cu frumoasa lui sotie Amfitrite , fiica batranului profet al marilor Nereus , pe care Poseidon a rapit-o de la tatal ei.
Intr-o zi el o zari pe tarmul insulei Naxos , prinsa in hora cu surorile ei , Nereidele. El se indragosti de frumoasa Amfitrite si vru s-o rapeasca si s-o duca cu el in carul sau. Dar ea se ascunse la Atlas , titanul care tine pe umerii lui puternici toata bolta cereasca. Un delfin ii dezvalui locul unde se ascunde Amfitrite si , drept rasplata , Poseidon il trecu in randul constelatiilor de pe cer. Poseidon o rapi pe frumoasa fiica a lui Nereus din ascunzatoarea in care o tinea Atlas si se casatori cu ea.
De atunci ea traieste , impreuna cu Poseidon , in palatul de sub ape al acestuia .

O ceata de zeitati ale marii il inconjoara pe Poseidon si-i dau ascultare. Printre ei e si fiul lui Poseidon , pe nume Triton , care , cand suna tunator din goarna lui de cochilie , starneste furtuni groaznice. Printre zeitatile marii se mai numara si batranul Proteus , care aidoma marii isi schimba infatisarea , prefacandu-se , dupa dorinta in animale sau balauri. Si el e zeu proroc , numai ca trebuie sa stii sa il iei pe neasteptate , sa pui stapanire pe el si sa il fortezi sa -ti dezvaluie secretele viitorului. Multi la numar sunt si zeii care inconjoara pe Poseidon , fratele lui Zeus; printre ei se afla si inteleptul profet al marilor Nereus , care pastreaza toate tainele viitorului. Lui ii sunt straine minciuna si inselaciunea , iar zeilor ca si muritorilor el le dezvaluie numai adevarul. Nereus are 50 de fiice , toate deopotriva de frumoase . Tinerele Nereide se scalda vesele in valurile marii , stralucind de zeiasca lor frumusete.

Marile toate si intreg pamantul sunt inconjurate de zeul titan Okeanos cel incaruntit de vremuri , deopotriva cu Zeus insusi prin cinste si slava. El traieste departe tocmai la marginile lumii . Okeanos are 3000 de fii , care sunt zei ai raurilor , si 3000 de fiice , numite Okeanide , zeitele paraielor si ale izvoarelor. Fiii si fiicele marelui zeu Okeanos dau multumire si bucurie muritorilor prin apa lor vie si vesnic curgatoare ; ei adapa intregul pamant si tot ceea ce este viu.

Anunțuri