Cand au sosit europenii , nu au fost deloc impresionati placut de ciocolata. Bautura ,, este scarboasa …si are un fel de drojdie sau de spuma total neplacuta gustului” , nota un misionar spaniol. ,,Pare mai potrivita pentru porci decat pentru om; , zicea un altul. Nici conchistadorului Hernando Cortez nu i-a placut , dar a intrevazut in aceasta ideea unei afaceri , asa ca si-a facut propria sa plantatie. S-a intors in Spania cu boabele , iar bucatarii locali au inceput sa adapteze reteta dupa gustul lor. Au scos ardeiul iute si au adaugat zahar si mirodenii ( scortisoara , cuisoare , anason) , iar oamenii s-au acomodat cu noua licoare.
La inceput , pretul era exorbitant , iar ciocolata era in exclusivitate o bautura a nobilimii. A fost si exclusiv spaniola timp de aproape 100 de ani , caci secretul ei a fost pastrat cu sfintenie. Spaniolii cresteau arborii de cacao pe plantatiile din Lumea Noua si aduceau boabele pentru prelucrare in Spania , la manastiri , departe de ochii curiosilor. La inceputul secolului al 17 lea , secretul a scapat , monopolul s-a spart , iar ciocolata si-a inceput marsul sau prin Europa. In 1657 , s-a deschis in Londra primul local unde se servea ciocolata elitelor care-si puteau permite o ceasca. E putin probabil ca vreunui consumator din zilele noastre sa-i fi placut acel preparat. Si asta pentru ca era facut cu apa , nu cu lapte si din boabe intregi de cacao , nu din praf , ca astazi. 
In ce consta diferenta? In untul de cacao. Boabele de cacao sunt constituite mai mult de 50 % din unt de cacao , o grasime vegetala de culoare galben pal , care facea bautura grea si uleioasa. Pentru a prepara ciocolata , aceasta se batea spuma cu un tel special , pentru a dispersa uleiul in lichid.
In 1828 , o inventie olandeza a schimbat complet situatia. Conrad van Houten , cautand o metoda de a face bautura mai putin grasa , a construit o presa care storcea aproape tot untul de cacao din ciocolata in timpul procesarii. Existau la vremea aceea 2 sortimente de ciocolata. Primul era fara unt de cacao , adica sub forma de pulbere ( aceasta reprezinta punctul de plecare a ciocolatei calde pe care o stim noi astazi).Cand o parte din untul stors a fost din nou incorporat in ciocolata , s-a intamplat ceva deosebit , aceasta s-a transformat dintr-un produs aspru si faramicios in ceva care se intarea la temperatura camerei , dar care se dizolva in valuri de arome cand il bagai in gura. Acesta era cel de al 2 lea sortiment. 
Marea supriza a venit in 1847 , cand J.S.Fry & Sons din Britol au introdus ,, ciocolata de mancat”. Ciocolata s-a transformat astfel , in cele din urma , dintr-un lichid intr-o tableta solida. Restul e istorie .
In 1875 , in Elvetia s-a adaugat lapte la ciocolata. In 1895 , Milton Hershey a vandut primul baton de ciocolata ieftina , produsa in masa , in Pennsylvania. In timpul celor 2 razboaie mondiale , trupele americane aveau batoane de ciocolata in ratia lor zilnica , lucru care a facut sa creasca cererea , fara precedent pana atunci a acestui produs , si nu doar in vest.
In timpul celui de al 2 lea razboi mondial , ciocolata a ajuns in Extremul Orient , fara sa fie insa un aliment preferat. Chinezii mananca , de exemplu , in medie , un baton de ciocolata pe zi , in timp ce britanicii ajung la 1000 pe an.
Sa produci ciocolata nu e deloc usor . Boaba de cacao este complexa , continand peste 300 de substante chimice care trebuie tratate corespunzator , pentru a declansa acele arome specifice. Intai se culeg manual si se desfac pastaile de cacao. Pulpa alba din fiecare pastaie contine de la 20 la 50 de boabe de cacao . Boabele sunt puse pe rogojini sa se usuce la soare timp de cateva zile. Fermentarea   se produce atunci cand creste temperatura  semintei , omorand germenii si activand enzimele esentiale pentru aroma finala.
Boabele fermentate si uscate se transporta in fabricile de ciocolata. Fiecare fabrica foloseste o reteta anume ,  , foloseste boabe din zone diferite si de soiuri diferite.Boabele se prajesc si se elimina pleava.Miezul ramas se macina si rezulta un lichid maroniu ( lichior de ciocolata fara alcool). Pentru a face cacao , pudra , lichiorul este presat ca sa se elimine untul de cacao iar pentru a produce ciocolata solida , se adauga ulterior unt de cacao , zahar si lapte praf. Compozitia care rezulta este amestecata la temperatura ridicata timp de mai multe ore , uneori chiar zile , pentru a o rafina si inmuia. Tot ce mai ramane este sa fie turnata in forme , sa fie racita treptat si impachetata .
Reclame