Sunt multe ingrediente a caror poveste ma fascineaza de la primele randuri , dar ciocolata este cu totul speciala. E suficient sa soptesti cuvantul si pupilele celor din jur se vor dilata , inima va incepe sa bata ceva mai repede iar buzele se vor pregati sa savureze acea bucatica maronie … mmmm ….plina de savoare 🙂 

Mmm , in acel moment imi  inchipui ca ma aflu in imparatia ciocolatei  ( daca vreti sa stiti cum arata o astfel de imparatie dati click pe titlul ,, Fabrica de ciocolata ”    – si e posibil  ca la un moment dat , chiar si  pret de o secunda , sa va doriti  sa va aflati intr-o astfel de lume )

 Ei , povestea ciocolatei are si ea ca orice poveste un inceput care porneste de la o boaba , boaba – samanta a arborelui de cacao.
Pentru unii dintre noi e greu sa-si imagineze chiar si o singura zi fara ciocolata , ca sa nu mai vorbim de o viata intreaga. ( Mie ciocolata imi face cu ochiul numai in preajma sarbatorilor de iarna si cu greu ii pot rezista  😉 ei glumesc  . Dar cam asa e , numai atunci imi amintesc ca exista ciocolata … in restul anului nu prea ma tenteaza) .

Revenind la subiectul acestei postari  vreau sa spun ca , ciocolata asa cum o cunoastem noi azi , este o descoperire recenta. Pana la mijlocul secolului al 19 lea ciocolata nu era o mancare , ci o bautura  , si nu una dintre cele mai delicioase.

Ciocolata a fost adusa din Lumea Noua , fiind total necunoscuta Europei pana in secolul al 16 lea . In Mexic , America Centrala si de Sud ea este insa consumata de mii de ani. In 1519 Cortez i-a gasit pe indienii azteci pregatind o bautura ciudata pentru regele lor , Montezuma , din niste seminte colorate. Nu era decat ciocolata , din care Montezuma bea zilnic cel putin 50 de cani.
In culturile mayase si aztece , boabele de cacao uscate , prajite si macinate se amestecau cu apa , faina de porumb , ardei iuti si vanilie , pentru a prepara o licoare condimentata , care se servea rece si neindulcita , numita ,, chocolatl” , adica ,, apa amara ”. Aztecii credeau ca ciocolata furnizeaza energie , intelepciune si potenta sexuala ( aceste supozitii exista si in ziua de astazi ) . Ei sustineau ca arborele de cacao a fost furat din paradis de zeul Quetzalcoatl , care l-a adus pe pamant si i-a invatat pe oameni cum sa-i prepare fructul. Consumul de ciocolata era rezervat doar regilor , preotilor si razboinicilor de elita , dar si  victimelor sacrificiilor rituale umane. Triburile invinse trebuiau sa plateasca tribut in boabe de cacao , folosite pe post de moneda in societatea azteca.
Reclame