In Alaska sau la Ecuator , infofoliti in blanuri groase sau in rochii de matase , in Occident sau in indepartatul Orient , Craciunul este pentru cei mai multi dintre noi sarbatoarea cea mai incarcata de magie , culoare si mister , de bucurie si nostalgie. O , da , nostalgie ! Febra pregatirilor , darurile Mosului , bradul impodobit , colindele sunt motive de bucurie pentru toti , de la copii la batrani. Nasterea Pruncului Sfant este sarbatorita oriunde in lume dupa obiceiuri si traditii mai diverse . Iata o mica parte dintre ele , adunate din lumea larga :
Pentru brazilieni , sarbatoarea Craciunului incepe pe 24 decembrie si tine pana in 6 ianuarie , cand Cei 3 Magi aduc copiilor daruri. Masa de Craciun este de neimaginat fara traditionalul curcan prajit la cuptor , fara sunca , orez colorat cu sosuri de legume si multe fructe.
Canadienii iau cina dupa miezul noptii. Nu lipsesc de pe masa lor somonul proaspat si afumat , curcanul si budinca de fructe cu sos de coniac. De asemenea , sunt renumiti pentru savoarea prajiturilor cu fructe uscate. In Noua Scotie tineri mascati vin la casele rudelor , vecinilor , facand mult zgomot cu clopotei si purtand lumanari aprinse. Gazdele trebuie sa-i recunoasca si atunci ei isi dau jos masca si nu mai fac zgomot. Primesc dulciuri pentru acest colind original.
In Irlanda se pun la ferestre lumanari si candele rosii , aprinse ,  de cum se face seara , pentru a lumina simbolic , drumul Fecioarei insotite de Iosif pentru a gasi un adapost. Femeile pregatesc cate o painsoara cu seminte pentru fiecare membru al familiei si 3 budinci , cate una pentru cele 3 mari sarbatori de iarna : Craciunul , Anul Nou si Boboteaza sau A douasprezecea noapte , cum i se mai spune. Ca semn de ospitalitate , in intervalul acestor sarbatori ei pun afara , la usa , o paine si un castron de lapte.
Legendele germane spun ca in Noaptea Ajunului apele se preschimba in vin , animalele vorbesc in limba omeneasca , muntii se deschid , descoperind comori si clopotele incep sa bata singure. Toate acestea le pot observa numai adevaratii crestini. Zilei de Ajun i se mai spune si ,, Stomac gras ” sau ,,Stomac plin”, existand credinta ca cine nu mananca bine in aceasta zi va fi toata noaptea deranjat de spiritele rele. Impodobirea bradului de Craciun , care isi are originea tocmai in Germania , o face tatal familiei , in timp ce copii sunt tinuti departe de camera in care el lucreaza. Bradul este impodobit cu mere , dulciuri , nuci , prajituri , cu lumanari si candele , cu artificii si cu bijuterii vechi de familie. Cand este gata , suna din clopotel si deschide usa camerei , vin copiii , colinda si unul dintre ei citeste Povestea Craciunului. In acesta zi se mananca placinta cu scortisoara si fructe de padure , carne de gasca si porc , felii mari de paine prajita cu nuci , struguri si fructe uscate. Se face si o paine speciala cu multe fructe uscate si cu multe condimente , numita Stollen.

Portughezii pun pe masa de Craciun mai multe farfurii decat este necesar. Cele care sunt in plus sunt , simbolic , pentru sufletele celor morti. Darurile pentru copii sunt aduse de Cei 3 Magi doar in noaptea de 5 spre 6 ianuarie si copiii nu uita sa puna in pantofii lasati afara , langa usa , morcovi pentru caii magilor.

Pentru scandinavii obisnuiti cu noaptea polara , sarbatorile de iarna vin cu multe lumini si sunete de clopotei. Seara de Ajun este socotita o seara magica , in care se pot dezlantui forte rele , de aceea toti ai casei dorm in aceeasi incapere , pentru a se apara. Julsinka , sunca suedeza de Craciun se prepara dupa retete stravechi , cu zahar brun si pesmet , cu mustar si aspic. Se mananca peste uscat pregatit in unt , budinca de orez cu scortisoara , in care se ascunde o migdala pe care o gaseste cel norocos , sandvisuri cu batog si somon , gasca fripta cu garnitura de varza rosie. Piticul Julenisse este cel care aduce darurile.
Familiile de bulgari se aduna in jurul focului si pana la ora 12 noaptea , in ziua de 24 decembrie , nu mananca decat mancaruri de post. Se fac 12 feluri de mancare , pentru fiecare luna cate una , din mazare , fasole , nuci , alune si prune uscate. Prajitura de post specifica acestei seri este Banita. Baietii se duc la colindat , tinand in maini niste bete lungi pe care insira Kravaii – colacii gauriti la mijloc pe care-i primesc pentru colinda.
Copiii chinezilor impodobesc pomul de Craciun ( care se numeste Pomul luminii) cu decoratiuni din hartie , fiind maestri in pregatirea lor , si cu lanterne colorate tot din hartie. Pentru efortul lor ei primesc in dar haine si jucarii de la Dun Che Lao Ren ( Batranul Craciun).
Barbatii din Bangladesh impodobesc in ziua de 24 decembrie drumurile inspre biserica si cele dintre case cu ramuri de bananier , alcatuind adevarate tuneluri verzi , racoroase.
Iugoslavii fac un foc mare in curte care trebuie sa arda toata noaptea. Asculta colinde si mananca o prajitura in al carei aluat au ascuns un banut. Cine gaseste banutul este norocosul anului.
In Australia Mos Craciun vine cu barca sau cu surf-ul , in ultimii ani🙂 Copiii il asteapta pe plaja , in costume de baie , pentru ca de cele mai multe ori temperaturile depasesc 30 grade Celsius.
Polonezii pregatesc prajituri cu miere , Pierniki , in forma de inimioare , stelute si braduleti. In seara de Ajun , numita Wagilia , colinda , recita poeme religioase , joaca scene din viata lui Iisus cu marionete si pregatesc ieslea sfanta , cu personaje papusi , intr-un colt al camerei de oaspeti.
Pentru rusi , ortodocsi de rit vechi , sarbatoarea nasterii Pruncului Sfant se tine incepand cu 6 ianuarie si tine 12 zile. In seara de Craciun ei stau in jurul bradului . Masa este plina de bunatati: peste , supa de sfecla , varza cu carne , fructe coapte , gasca si rata la cuptor. Darurile le aduce Babuska , o batranica simpatica , al carei rol este jucat in general de bunica din familie. Legenda spune ca ea a refuzat sa-i insoteasca pe Magi , pentru a-l vedea pe micul Iisus , pentru ca era prea frig afara . Apoi a regretat mult si de atunci tot incearca sa-l gaseasca pe Pruncul Sfant in orice casa si sa-i dea daruri.
Scotienii fac de Craciun foc in curte si , cand acesta se potoleste , sar peste el pentru a fi feriti de primejdii. Canta la cimpoi si mananca o placinta din fulgi de ovaz. Hogmanay , adica Anul Nou , este mai important pentru scotieni decat Craciunul , pentru ca asa prevede Biserica prezbiteriana.
Copiii din Alaska se duc la colindat in sanii trase de caini si primesc drept plata pentru asta Piruk – o placinta cu somon afumat.
Copiii italienilor se costumeaza in pastori si merg la colindat in seara de Ajun. Acasa sunt asteptati cu scoici , peste  , Tarrone , o prajitura cu multa nuga , si cu Panetoni , un cozonac cu multe fructe uscate. Ei primesc darurile numai in 6 ianuarie , de Boboteaza , de la Befana , vrajitoarea care le aduce calare pe matura.
Pentru japonezi , Craciunul nu este o sarbatoare de familie. Ei o petrec alaturi de cei din spitale , azile si orfelinate si ii ajuta pe cei singuri. Ziua Craciunului este un prilej de cinstire a stramosilor.
Austriecii mananca neaparat crap umplut si canta Silent Night , celebra melodie care s-a cantat pentru prima data in capela satului Obendorf , in 1818.
Sirienii crestinati se aduna in seara de Ajun in curtea casei , fac un foc mare si dupa cum arde aceasta , prevad norocul si intamplarile anului care va veni. Mananca pui cu portocale , prajituri si multe fructe uscate. Copiii asteapta darurile pe care le aduce cea mai mica dintre camilele pe care au mers Magii ca sa-l vada pe Iisus. Pentru ea , ei pun afara un vas cu apa si fan.
Grecii nu impodobesc brazi de Craciun , dar au in casa un vas cu apa sfintita in care sta un buchet de busuioc. In fiecare zi  in perioada 24 decembrie – 6 ianuarie , stapana casei stropeste fiecare incapere din casa pentru a alunga Killantzaroii , spiritele rele intrupate in pitici. Se pregatesc Kourambiethes , prajitura cu nuci , Christopsomo , painea de Craciun cu miere , felii de fructe si seminte. Aceasta paine este decorata in asa fel incat sa se ghiceasca meseria stapanului casei. Copiii colinda pe la casele vecinilor si primesc in dar dulciuri , nuci , smochine si migdale.
Elvetienii aprind candele si lumanari in case si in curti si pun clopotei de diferite dimensiuni in pomi si la intrarea in case. Cina incepe numai dupa slujba religioasa de la miezul noptii cu gogosi numite Ringli si cu ciocolata calda.

Slovacii incep seara de Craciun mancand un catel de usturoi , ca sa fie sanatosi tot anul. De pe masa lor nu lipsesc napolitanele cu miere , Sauerkrauta , adica supa cu ciuperci , sunca , prune si smantana , crapul umplut , care este felul principal si berea Slovenska sau rachiul Borovicka. Cina tine 1 ora , intre 6 si 7 , la ora 7 suna dintr-un clopotel si toata familia se muta in jurul bradului pentru a deschide cadourile.

Biserica copta din Egipt a fixat ca data a sarbatorii Craciunului ziua de 7 decembrie. Crestinii merg la biserica imbracati neaparat in haine noi si apoi se duc de la un vecin la altul si impart prajituri.
Ortodocsii de rit  vechi din Ucraina sarbatoresc Craciunul in 6 ianuarie , cu 12 feluri de post. Tatal familiei aduce pe masa un manunchi de spice , numit Didukh , care simbolizeaza spiritul stramosilor. Cina de Craciun incepe cu o rugaciune , urmata de o colinda ,Kolyadky.
Spaniolii aprind lumanari si candele in casa in momentul in care pe cer se vede prima stea , in seara de Ajun. Dupa miezul noptii , ies in strada , canta si danseaza pe melodia Jota , care are o vechime de 100 de ani si mananca Turron ( o prajitura cu migdale dulci , miere , albus batut) , supa de migdale , anghila , tipar si cod , curcan cu varza rosie sau cu trufe si mere coapte umplute cu afine. Copiii il asteapta pe Magul Balthazar sa le aduca daruri si isi lasa pantofii afara , plini cu fan si morcovi pentru magarusul pe care merge Magul.
Francezii pregatesc Prajitura celor 3 Magi in care se ascunde un banut. Cine il gaseste este ales Regele , Regina zilei. In Alsacia se mananca rata la cuptor , in Burgundia curcan umplut cu castane , iar parizienii prefera scoicile si pateul de gasca.

Norvegienii nu uita niciodata in ziua de Craciun de piticul Nisse care este paznicul gospodariei. Ei lasa pentru el ,afara, un castronel cu budinca de cereale. Julekake se numeste prajitura speciala de Craciun , care are multa crema de lamaie. Se mai pregatesc cotlete si costite de porc , cartofi fierti si salata de varza acra , fileuri de cod , paine cu ghimbir si punch. Nu lipsesc din casele norvegienilor bradul impodobit si cununa de spice de grau , pusa la intrarea in casa.

 
              Pace , Armonie si Iubire tuturor !
          Craciun Fericit !