O casa rezistenta din lemn si argila
Dupa retragerea ghetarilor Erei Glaciare , comunitati de cultivatori ai pamantului s-au stabilit pe continentul european, iar casele lor au fost tot mai rezistente. In zona mediteraneeana si  in Europa Centrala , au fost ridicate case dreptunghiulare , de cele mai multe ori cu acoperisuri de stuf. Un exemplar datand din mileniul IV i.C. a fost descoperit langa cursul Dunarii , in Bulgaria. La intrare se gasea un vestibul; in spate era o camera de zi cu un cuptor . Dupa ce cultivatorii ai migrat spre zonele temperate ale Europei , acoperisurile in panta cu streasina au devenit importante , deoarece fereau locatarii de ploile torentiale si de ninsori. Casele au inceput sa includa si o incapere pentru adapostirea animalelor pe timpul iernii. Pentru ridicarea zidurilor sustinute de piloni de lemn ai casei de pe malul Dunarii a fost folosit lutul. In alte parti , erau folosite nuiele , stuf impletit sau crengi , care erau apoi tencuite cu argila sau mal.
In umbra dealurilor
Cahokia era cea mai mare asezare a culturii Mississippi din America de Nord , fiind situata langa fluviul Mississippi . E posibil sa fi numarat 30 000 de suflete in perioada ei de prosperitate , intre 1050 si 1250 d.C. O palisada din lemn masiv inconjura partea centrala a asezarii, acolo unde se aflau resedintele celor cu rang inalt. Acestea erau construite din barne de lemn si aveau acoperisuri inalte de stuf , prin care iesea fumul facut de vatra de dedesubt. Fiecare casa era resedinta unei singure familii. Tot in partea centrala se aflau coline enorme , terasate , in care erau ingropati mai-marii societatii. Familiile modeste traiau in afara zonei imprejmuite , casele lor fiind raspandite pe ambii versanti ai unei creste. Oamenii culturii Mississippi erau artisti desavarsiti, iar casele celor bogati erau decorate in interior cu ceramica si obiecte sculptate din scoici , piatra si arama.
Intre ziduri rasaritene
Arhitectura chineza se bazeaza pe principii ramase neschimbate de-a lungul secolelor – cladiri cu schelet de lemn , in care , in locul zidurilor obisnuite , barnele de lemn sustineau acoperisul. Aceasta limita inaltimea si intinderea casei si necesita acoperisuri in panta si in trepte , precum si streasine mari. Casele chinezesti erau proiectate ca lumi de sine statatoare , fiecare organizata cu aceeasi precizie , cu care era organizata si cea larga , exterioara , iar statutul proprietarului era reflectat de dimensiunea cladirii. Dispuse in interiorul unei curti inconjurate de ziduri , incaperile si terasele constituiau un ansamblu de spatii deschise si inchise.
Reclame