1. Opere epice populare
a. Basmul, care este o opera narativa in proza, de mare intindere, in care intamplarile reale se impletesc cu cele fantastice, cu personaje atat positive cat si negative, din care binele iese castigator.
b. Balada populara sau cantecul batranesc este o opera epica narativa cu elemente de tip descriptiv-lirice, care dezvolta un limbaj fantastic, legendar, istoric sau familial. Opera se canta/este recitata acompaniata de un instrument musical(balade vitejesti, haiducesti, pastoresti, etc.)
c. Legenda este o opera narativa in versuri sau in proza, in care se da o explicatie imaginara unui fapt real, unui fenomen etc. Legendele pot fi istorice, mitologice si toponimice.
d. Snoava, care este o opera narativa in proza de factura umoristica si de scurta intindere, in care se ironizeaza si se face haz pe seama unor defecte omenesti cum sunt lenea, prostia, ingamfarea, minciuna sau hotia.

De mentionat ca operele epice populare sunt folosite foarte rar de scriitorii contemporani, care prefera sa le „culeaga” din folclor. Aceste scrieri se transmit de obicei din generatie in generatie, pe cale orala(prin viu grai).

2. Opere epice culte
a. Basmul cult, care se aseamana foarte mult cu basmul popular( vezi „Fat-Frumos din Lacrima”, de Mihai Eminescu)
b. Legenda culta are acelasi continut ca legendele populare, numai ca se bazeaza mai mult pe fapte reale decat pe cele imaginare.
c. Fabula este o creatie literara in versuri sau in proza, cu caracter satiric sau moralizator, in care autorul critica anumite defecte omenesti, punand intamplarile pe seama animalelor/plantelor sau a unor obiecte.
d. Balada culta este o creatie literara in versuri, cu autor cunoscut, care relateaza intamplari neobisnuite din trecut, de inspiratie istorica, fantastica, legendara sau familiala, savarsite de personaje ale caror insusiri impresioneaza puternic, mai ales prin antiteza.
e. Poemul este o opera epica in versuri, de mare intindere si cu o actiune mai complicata decat a baladei, alcatuita dintr-o suita de episoade si avand mai multe personaje reprezentive, in care epicul se imbina cu liricul. Poemul eroic este opera epica in versuri, alcatuita din mai multe episoade, cu unul sau mai multe personaje care sunt insufletite de semtimente nobile si savarsesc fapte marete.
f. Anecdota sau bancul este o scurta naratiune comica, se caracterizeaza prin prezentarea obiectiva, succinta a intamplarilor si prin spontaneitatea poantei – momentul culminant al unei anecdote, referindu-se la evenimente si comportamente specifice unui anumit istoric ori de actualitate sau unui tip social – preoti, politisti, evrei, olteni, etc.
g. Schita este o opera epica narativa in proza, de mica intindere, cu o actiune simpla, concentrata, infatisand un moment semnificativ din viata unuia sau a catorva personaje.
h. Nuvela, care este o opera epica culta in proza, mai intinsa decat schita, cu un singur fir narativ, cu un conflict concentrat si cu o actiune mai complicata decat a schitei, la care participa mai multe personaje, prezentate in mediul lor de viata, accentul cazand pe caracterele acestora, nu pe actiune. Nuvelele sunt de mai multe feluri(istorice, umoristice, psihologice).
i. Amintirile sunt o specie literara epica in proza, in care autorul infatiseaza, adesea subiectiv, fara respectarea unor rigori, mai ales cu ajutorul evocarii si din perspectiva trecutului, oameni, locuri, fapte, intamplari, momente si impresii din viata altor oameni, dar la care a fost martor.
j. Romanul este o opera epica in proza, de mare intindere, preponderent, cu o actiune complexa si complicata, ce se desfasoara pe mai multe planuri narative, cu conflicte puternice si cu numeroase personaje, oferind o imagine ampla si profunda asupra vietii. Romanele pot fi de mai multe feluri(sociale, istorice, de dragoste, SF, psihologice, de aventuri).
k. Reportajul literar este o specie literara in care autorul infatiseaza diverse aspecte ale realitatii – locuri, chipuri omenesti, fapte, intamplari – folosind procedee specifice literaturii, fara sa alunece in fictiune.
l. Parabola este o naratiune fictiva, dar verosimila, cu semnificatie morala si religioasa, care dezvaluie un adevar general, prin asemanarea acestuia cu un fapt real, si transmite anumite invataturi.

Reclame