“Vinovatul” principal al degradarii parului
Parul nostru, pe care il privim mai mult ca pe o podoaba sau un element de stil, este un “element viu” care se deterioreaza, se regenereaza si lupta cu vicisitudinile climaterice si cu factorii de poluare, la fel ca si restul corpului nostru. Cercetatorii au facut un pas urias spre dezvoltarea unor produse dedicate regenerarii parului, descoperind cine este vinovatul principal al degradarii acestuia si cum actioneaza el.

Cercetari recente au dovedit ca, desi exista o multitudine de factori foarte diferiti care au impact asupra parului – produse cosmetice, mediul inconjurator, actiuni mecanice sau emotionale – toti il afecteaza in acelasi mod. Iata cum: parul abia iesit din folicul are o proportie bine definita de aminoacizi, elementele constitutive ale firului de par. Si ale vietii in general, caci corpul nostru se bazeaza pe mai bine de 50.000 de proteine formate din aminoacizi pentru a produce celule, tesuturi, organe, hormoni si alte elemente esentiale pentru sanatatea, starea de spirit si activitatea noastra cerebrala.

Dar pe masura ce parul se deterioreaza, o parte din acesti aminoacizi esentiali se pierd. Rezultatul: par subtire, uscat si fara viata; par dificil de coafat; par “cu care nu se poate face nimic”. Si cu cat dispar mai multi aminoacizi, cu atat mai grava devine problema. Este unul din acele cercuri vicioase legate de frumusete – care devine tot mai grav cu trecerea timpului.

Sau devenea. Sa intelegem cum viata si obiceiurile ne afecteaza structura parului este o adevarata schimbare de perspectiva. Iar oamenii de stiinta au fost capabili sa identifice ce modificari in stralucire si rezistenta sunt legate de pierderea unor aminoacizi. Dar mai ales faptul ca aminoacizii pierduti din structura firului de par pot fi completati si astfel intarita rezistenta acestuia.

Rezultatele cercetarilor recente, prezentate in cadrul unor manifestari stiintifice cum ar fi seminarul anual al Oxford Hair Foundation si intalnirea Societatii Europene de Cercetare a Parului (European Hair Research Society), au evidentiat ca diminuarea rezistentei, a stralucirii si supletii parului pot fi atribuite pierderii unui numar redus de tipuri de aminoacizi din structura firului de par.

Dr. John Gray, Director Executiv al Oxford Hair Foundation, spune: “Cercetarile au avut ca punct de plecare faptul ca femeile din intreaga lume se plang de deteriorarea aspectului parului de-a lungul timpului. Pentru a putea intelege despre ce este vorba, dermatologi si oameni de stiinta de anvergura internationala au cercetat structura profunda a parului, pentru a vedea ce anume produce aceste schimbari.”

Aminoacizii sunt componente esentiale existentei noastre si stau la baza vietii pe Pamant. Celulele folosesc informatia inclusa in ADN-ul nostru in diverse combinatii pentru a construi diferite proteine, din care se formeaza muschii, parul, pielea si unghiile. Componenta majora a parului este cheratina, care se regaseste in proportie de 90% in firul de par si care este cea mai dura proteina de origine umana. Proteinele sunt alcatuite din diverse tipuri de aminoacizi, cheratina fiind formata din circa 20 de aminoacizi. Aceste molecule de aminoacizi reprezinta componente esentiale ale parului, practic sursa sa de viata. De aceea au o influenta esentiala asupra aspectului si texturii parului.

Toate cercetarile au aratat ca parul poate fi deteriorat in principal prin actiunea factorilor mecanici si chimici. Dr. Ramon Grimalt, din cadrul Departamentul de Dermatologie al Universitatii din Barcelona explica: “Parul nostru suporta in mod normal un cumul de actiuni, de la periatul zilnic la radiatii ultraviolete si poluare. Studiile stiintifice arata ca, pe parcursul celor 3 ani cuprinsi in ciclul normal de viata al unui fir de par, continutul de aminoacizi din structura acestuia scade cu 50%. Astfel, structura parului se slabeste in timp, iar firul de par devine fragil si fara stralucire.”

Marea descoperire a venit insa in momentul in care cercetatorii au inteles ca aminoacizii nu se pierd uniform din firul de par, ci intr-o anumita combinatie. Practic, in special 6 tipuri de aminoacizi se pierd din structura firului de par de-a lungul timpului.
“Pierderea a 6 tipuri de aminoacizi poate afecta rezistenta parului, dar si stralucirea lui. Este dificil insa de controlat in ce masura continutul de aminoacizi ramane constant de la radacina catre varfuri”, declara profesorul Jerry Shapiro, Directorul Departamentului de Dermatologie de la Universitatea din Vancouver, Canada. Pasul urmator pentru cercetatori este descoperirea modului in care aminoacizii pierduti pot fi reintrodusi in structura parului, pentru a-i reda acestuia rezistenta si stralucirea, ceea ce ar putea da nastere unei noi generatii de produse cosmetice dedicate ingrijirii lui.
In acest moment, “singurul mod de regenerare a parului este inlocuirea lui, care se produce oricum ciclic”, spune specialistul in dermatologie Benea Vasile. De la el am mai aflat ca “sursa de viata a parului este radacina… iar firul de par reflecta starea de sanatate la fel de fidel precum pielea. Noile descoperiri in domeniul de ingrijire al parului nu pot decat sa cosmetizeze un fir de par degradat, insa nu-l pot reface”.