Suntem în anul 1830 , şi autorităţile din Marea Britanie de atunci deschid pentru prima dată o linie de cale ferată între oraşele Manchester şi Liverpool. Printre invitaţii acestei călătorii inaugurale se află personalităţi ale vremii : Ducele de Wellington , membri ai Parlamentului şi printre alţii şi un economist renumit al vremii , William Huskisson .

După ce trenul porneşte la drum şi reuşeşte să circule cu o viteză uluitoare la acea vreme ( aproape 35 km./ h) călătoria este întreruptă undeva la jumătatea distanţei de parcurs , pentru ca locomotiva să fie alimentată cu apă. În timpul acestei operaţiuni , pasagerii coboară şi vorbesc înflăcăraţi despre avantajele noului mijloc de transport.
Din nefericire , însă , tocmai la acelaşi moment , pe linia ferată paralelă circula un tren în sens opus călătoriei noastre , plin şi acesta cu personalităţi. Acest al 2 lea tren avertizează trecerea sa prin semnale repetate.Reporterii prezenţi au relatat a 2 a zi că Huskisson , derutat probabil de zgomotul şi mişcarea din jurul său , a fost ucis de tren. Multă vreme după eveniment , englezii îşi vor aduce aminte de Huskisson ca de prima persoană ucisă de tren.
De cele mai multe ori , invenţiile tehnologice necesită o schimbare radicală a mentalităţii oamenilor pentru a fi acceptate.Huskisson nu a apucat să realizeze acest lucru şi a plătit cu viaţa.

………….

 Samuel Morse  a fost un pictor recunoscut la vremea sa , al cărui talent de portretist nu mai miră pe nimeni. Chiar în timpul vieţii sale , faima de pictor urma să fie depăşită de aceea de inventator şi de om de ştiinţă. Morse şi-a schimbat domeniul de interes de la pictură la inventică atunci când i-a captat atenţia una dintre descoperirile vremii sale. Joseph Henry tocmai inventase electromagnetul.
Succesul obţinut de Henry în încercarea sa de a transmite un impuls electric de-a lungul unui fir l-a preocupat multă vreme pe Morse. De ce ? Ei , dincolo de înclinaţia sa evidentă spre lumea ştiinţifică , Morse avea şi un motiv personal pentru care dorea să dezvolte o noua cale de comunicaţie.
Cu ani în urmă ce lucra la un portret al generalului Lafayette , la Washington , Morse a primit tragica veste că soţia sa , care locuia la aproximativ 500 de km. distanţă , s-a îmbolnăvit şi a murit. Ştirea morţii ei a călătorit timp de 7 zile până să ajungă la Morse. Chinuit de remuşcări şi învinovăţindu-se că nu a fost lângă ea în momentul morţii , pictorul a început să se întrebe dacă nu cumva poate să existe o modalitate prin care să se elimine barierele de timp şi spaţiu dintre expeditorul şi destinatarul unui mesaj. Îşi dorea foarte mult să schimbe lumea , astfel încât oricine să poată ajunge la cei dragi atunci când este nevoie.
Era anul 1831 , şi Morse îşi concentrase deja toată atenţia de la şevalet la masa de cercetare în căutarea unei metode de a folosi descoperirea lui Henry pentru a ajuta oamenii să vorbească între ei. În 1835 , el dezvoltase un prototip al noii sale invenţii : telegraful. Acesta folosea receptori şi transmiţători magnetici pentru a dirija de-a lungul unui cablu o serie de mesaje predefinite.
Doi ani după acest moment , Morse renunţase definitiv la cariera sa de pictor şi se dedicase în totalitate noii invenţii. A descoperit şi devoltat cu ajutorul telegrafului un limbaj nou , destinat a facilita comunicaţia cu ajutorul telegrafului. Cu toţii cunoaştem acum faimosul Cod Morse , care foloseşte o serie de semnale , puncte şi linii , pentru a transmite mesaje. Singurul lucru de care mai era nevoie pentru ca această invenţie să capete notorietate era construcţia unei reţele de cabluri care să poarte mesajele transmise de-a lungul şi de-a latul Americii.Fragmente culese din  ,,Internetul , istorie deja ? ” de George Alin Popescu